AKILLI CAM

akıllı cam Smart glass

Akıllı cam, normal bir camın özelliklerini değiştirebilen ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanabilen bir teknolojidir. Akıllı camlar, genellikle temel çalışma prensiplerine göre iki ana grupta sınıflandırılır:

 

Trakya Grup Cam

1. PDLC Akıllı Cam:

PDLC akıllı camlar, polarize edilebilir ışıklı cam olarak da bilinir. Akıllı camlarda kullanılan PDLC (Ara katmanik dağıtılmış sıvı kristal tabaka), elektrik akımı veya uygulanan bir gerilim kullanarak camın şeffaflığını değiştirebilir, transparan veya tamamen bir mahremiyet alanı oluşturabilirsiniz. Akım uygulandığında, filmin sıvı kristal damlacıkları düzenlenir ve camın transparan hale gelmesini sağlar. Akım kesildiğinde ise damlacıklar rastgele dağılır ve cam mat bir görünüm kazanır veya bunun tam tersi şekilde kullanılabilir. PDLC akıllı camlar, ofislerde toplantı odalarında ve çalışma alanlarında, otellerde, banyo bölmelerinde, konferans merkezlerinde ve sağlık kurumlarında özel muayene odalarında gizlilik sağlamak için tercih edilir. Bunun yanı sıra, video izlemek için akıllı cam bir projektör sayesinde ekran olarak kullanılabilir.

2. SPD Akıllı Cam:

SPD akıllı camlar, kendiliğinden karartılabilen partikül dağılımlı akıllı cam olarak adlandırılır. Bu cam türü, içerisinde mikroskopik düzende partiküllerin bulunduğu cam panelden oluşur. Çevredeki ışığa tepki vererek otomatik olarak ayarlanır. Güneş ışığının yoğunluğu arttığında, partiküller düzenlenerek camın ışık geçirgenliğini düşürür ve bunu %1 in altına kadar indirebilir, bu sayede iç mekanın serin kalmasına ve güneş ışığının zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Dış ışık yoğunluğu azaldığında ise cam tekrar şeffaf hale gelir. SPD akıllı camlar, güneş ışığının kontrolü ve enerji tasarrufu amaçlı kullanılan bir türdür. SPD akıllı camlar genellikle pencere, cam duvar ve cam tavan uygulamalarında kullanılır. Özellikle, güneş ışığının kontrolü ve enerji verimliliği için tercih edilir.

PDLC ve SPD Akıllı Camların Farklılıkları:

PDLC akıllı cam, sıvı kristal tabakaları içeren bir yapıya sahiptir, SPD akıllı cam ise düzenlenmiş partiküller içerir.

PDLC camlar sürekli elektrik akımı gerektirdiğinden uzun süreli kullanımda daha fazla enerji tüketirken, SPD camlar dış ışığa tepki vererek enerji tasarrufu sağlar.

PDLC camlar şeffaflığın kontrol edilebilmesi ve görüntü geçirgenliğinin ayarlanabilmesi sayesinde video izlemek için de kullanılabilir. Video izlemek için, akıllı cam mat hale getirilir ve ardından videoyu izlemek için bir ekran veya projektör kullanılır. Örneğin, bir konferans odasında akıllı cam kullanarak toplantı sırasında sunumları izlemek mümkündür. Ayrıca vitrin camlarında reklam amaçlı kullanılabilir. Ancak, akıllı camın video izlemek için kullanılabilmesi, uygun görüntüleme ekipmanlarının (ekran, projektör, vb.) mevcut olmasını gerektirir. SPD camlarda böyle bir özellik bulunmamaktadır.

PDLC camlar için kontrol mekanizması elektrik akımının uygulanmasıdır, SPD camlar ise çevredeki ışığa tepki vererek kendi kendine düzenlenir.

PDLC camlar, elektrik akımı uygulandığında anında mahremiyet sağlarken, SPD camlar dış ışık miktarına göre kararma ve aydınlanma sağlar.